Normativa per a la consulta interna per a l’elecció del president o presidenta d’Iniciativa per Catalunya Verds

1. Caràcter i objectiu del procés de consulta interna
Aquesta normativa regula l’elecció del president o de la presidenta d’ICV a l’empara del que estableix l’article 44 de les Normes de Funcionament: “El president o la presidenta d’Iniciativa per Catalunya Verds és elegit o elegida per vot secret dels adherits i de les adherides. La normativa aplicable serà la definida en el document “Normativa per a la consulta interna per a l’elecció del president o de la presidenta d’Iniciativa per Catalunya Verds...”. Aquest document té per objecte aquesta regulació.
La consulta interna es realitzarà amb independència del nombre de candidats i candidates que s’hi presentin. El procés de consulta interna es realitzarà conforme al que estableix l’article 85 de les Normes de Funcionament, on diu: “Les votacions es realitzaran mitjançant vot individual i secret”. La votació es realitzarà mitjançant la presència física de l’adherit o l’adherida, o, si això no fos possible, mitjançant vot per correu. Es podrà realitzar la votació electrònica sempre i quan es compleixin les garanties de l’article 82.

2. El cens electoral
El cens electoral per a aquest procés de consulta interna estarà format per tots els adherits i totes les adherides d’Iniciativa per Catalunya Verds que estiguin al corrent de les seves cotitzacions. En aquest sentit, s’aplicaran les previsions del Reglament de la 9a Assemblea Nacional. En darrer terme, la Comissió de Garanties vetllarà per la defensa dels drets dels adherits i de les adherides i resoldrà sobre les possibles reclamacions o conflictes.
Els adherits i les adherides de Joves d’Esquerra Verda participaran en el procés de consulta interna en les mateixes condicions, d’acord amb el títol XII de les Normes de Funcionament.

3. Els amics i amigues d’ICV
D’acord amb l’article 3.1 de la Carta dels Drets dels Amics i Amigues d’ICV, aprovada en el CN del 21 d’abril de 2001, els amics i amigues tindran dret a vot en l’elecció del president o presidenta. Aquesta votació s’haurà de celebrar en les mateixes garanties que les establertes a nivell general en urnes diferenciades.

4. Interpretació d’aquesta normativa i solució de conflictes
La Comissió Permanent regularà tots aquells aspectes no contemplats en la normativa aprovada. El candidat o candidata que sigui membre de la Comissió Permanent o del CN s’abstindrà de participar en la discussió i votació de qualsevol afer relacionat amb el procés de consulta interna per a l’elecció del president o presidenta d’ICV .
La Comissió de Garanties resoldrà en cas de reclamació o conflicte d’acord amb l’article número 47 de les Normes de Funcionament i “del respecte a la democràcia i a la unitat en la vida interna d’Iniciativa per Catalunya Verds per part dels diferents òrgans de direcció, de les organitzacions i dels adherits i de les adherides d’ICV. Té cura de la defensa dels drets de l’adherit i de l’adherida (...)”. Tota reclamació o conflicte, la Comissió de Garanties l’ha de resoldre abans del dia 9 d'octubre a les 18h.

5. Presentació de candidats i candidates

Tots els adherits i adherides d’Iniciativa per Catalunya Verds tenen dret a ser candidats o candidates a la Presidència de l’organització. Els requisits necessaris són els següents:
- Estar al corrent de les cotitzacions.
- Comptar amb l’aval d’un mínim de 50 adherits o adherides. En aquest aval haurà de constar el nom i els cognoms dels avaladors o avaladores, l’organització on està inscrit i la seva signatura personal. Les persones avaladores hauran d’estar també al corrent de les seves cotitzacions. La direcció editarà un imprès tipus que haurà de ser utilitzar pels avaladors o avaladores. Cap adherit o adherida podrà avalar més d’un candidat o d’una candidata a la Presidència. En cas que així fos, aquestes signatures serien nul·les. Les candidatures es presentaran a la Comissió Permanent d’ICV.
El període per presentar candidats i candidates s’obrirà el 22 de setembre i es tancarà el 6 d'octubre.
Els candidats o candidates redactaran una declaració d’intencions de la seva candidatura que serà distribuïda a tots els adherits i adherides.

6. Informació a tots els adherits i adherides
Per garantir una àmplia informació a tots els adherits i adherides es posaran en marxa els següents instruments:
- Cadascun d’ells i elles rebrà immediatament després de la seva aprovació, aquesta normativa.
- A partir del 6 d'octubre cada adherit i cada adherida rebrà en el seu domicili un sobre amb la informació relacionada amb el procés de consulta interna. També s’informarà mitjançant la web d’ICV.
- S’organitzaran reunions o trobades dels adherits i adherides amb candidats i candidates a la Presidència d’ICV.

7. Campanya d’informació dels candidats i candidates

La campanya s’iniciarà a partir del 13 d'octubre i finalitzarà el 12 de novembre. Totes les comissions polítiques d’ICV hauran de garantir en igualtat de condicions la realització de reunions o trobades on els candidats i les candidates que ho demanin expliquin les seves propostes als adherits i a les adherides de la corresponent agrupació.
Aquestes reunions o trobades seran comunicades a la Secretaria d’Organització. L’Oficina de Premsa estarà a disposició dels candidats i candidates per tot allò referit a la seva campanya d’informació.
La direcció es farà càrrec de totes aquelles despeses de desplaçament que generi la campanya de cada candidat o candidata.
La Secretaria d’Organització donarà suport als candidats o candidates, i garantirà la informació necessària del procés i del seu calendari.

8. Les meses electorals
Les votacions es realitzaran en el marc de cada agrupació d’ICV. Les organitzacions comarcals i intercomarcals podran fixar un lloc de votació per al seu àmbit territorial.
S’haurà de comunicar, mitjançant carta a tots els adherits i adherides, el lloc, el dia i l’horari de la votació. Així com també la informació de la votació per correu.
Cada agrupació disposarà de sobres i paperetes de votació que seran editats i distribuïts per la Secretaria d'Organització.
Es constituirà, per al moment de la votació, una Mesa electoral escollida per l’agrupació composta per un president o presidenta i per un secretari o secretària. Podran formar part de la Mesa electoral els interventors o interventores de cadascun dels candidats/tes.
Es comunicarà a tots els candidats o candidates el calendari de les votacions de cada una de les organitzacions.
La Mesa electoral disposarà del cens electoral corresponent.
La Mesa electoral realitzarà l’escrutini i l’acta dels resultats de la votació. Si no fos possible la presència, es podrà votar per correu. El o la votant farà arribar a la Mesa electoral un sobre tancat amb fotocòpia del seu DNI i un sobre tancat amb el vot.
El vot per correu ha d’arribar abans o durant els terminis que les diferents organitzacions estableixin per a les votacions.
Tot vot per correu que arribés després dels terminis de votació serà considerat nul, excepte si queda acreditat mitjançant la data del mata-segells que ha estat enviat en un termini d’un mínim de 48 hores abans de la data establerta de votació de la seva agrupació. Aquests sobres seran enviats tancats a la Comissió Permanent abans de les 18 h del dia 16 de novembre, dia en què es farà l'escrutini definitiu.
En cas de reclamacions, la Comissió Permanent lliurarà aquests sobres a la Comissió de Garanties perquè aquesta resolgui.
Els interventors i les interventores votaran en la Mesa electoral on estiguin censats.

9. El període de votacions
Les votacions tindran lloc els dies 14 i 15 de novembre.

10. L’escrutini
Les meses electorals realitzaran l’escrutini de les votacions. Tots els adherits i les adherides de cada agrupació podran ser presents en el moment de l’escrutini. El resultat de les votacions es comunicarà immediatament a la Secretaria d'Organització.
Els resultats es reflectiran de forma clara en l’Acta d’escrutini que s’enviarà a la Comissió Permanent.
A les Actes d’escrutini s’haurà d’adjuntar, de forma imprescindible, les fotocòpies dels DNI dels votants no presencials.

11. Comunicació dels resultats

Els resultats seran comunicats a la Secretaria d'Organització mitjançant un model d’Acta d’escrutini que editarà i distribuirà ella mateixa. El 15 de novembre a les 19 h es tancarà el termini per al lliurament de les Actes d’escrutini.

12. Publicació dels resultats
La Comissió Permanent es reunirà el dia 16 de novembre per realitzar l’escrutini definitiu. El dia 15 de novembre a les 20h la Secretaria Política d'ICV donarà a conèixer els resultats provisionals.

13. Calendari
Del 22 de setembre al 6 d'octubre: presentació de candidats i candidates.
9 d'octubre: darrer dia perquè la Comissió de Garanties resolgui els possibles conflictes.
Del 13 d'octubre al 12 de novembre: campanya.
14 i 15 de novembre: votacions.